Siste nytt angående Koronaviruset og Spania.

13/2-2022

Reise til utlandet? Husk dette

Man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, sier helseministeren, som minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land.

Så godt som alle coronatiltak ble lørdag opphevet. Livet er nå på vei tilbake til en tilnærmet normal hverdag for de fleste nordmenn, og for første gang på lenge kan man skue litt lengre fram i kalenderen for å planlegge kulturelle opplevelser og reiser.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) minner likevel reiselystne nordmenn om at pandemien ennå er veldig synlig de fleste steder i verden.

– Det er viktig at nordmenn er klar over at det å vise coronasertifikat, og kanskje å bruke munnbind, det vil nok være noe du møter i ganske mange andre land i lang, lang tid framover. Flyselskapene vil jo gjøre sin egne vurderinger knyttet til bruk av munnbind og det å vise coronasertifikat, sier hun til NTB.

– Reiser må man selv gjøre vurderinger av, og der har Utenriksdepartementet gode nettsider med oppdatert informasjon, sier helseministeren.

Etter gjenåpningen i høst gikk UD fra å fraråde unødvendige utenlandsreiser til å gå tilbake til enkeltvurderinger av hvert enkelt land. UD lanserte i samme slengen mobilappen Reiseklar som skal gi nordmenn på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering.

Regjeringen foreslo tidligere denne uka å forlenge de midlertidige reglene om koronasertifikat i smittevernloven. Forslaget er sendt ut på høring og har frist til 4. mars.

Helsedepartementet påpeker at det ikke er noe i den nåværende smittesituasjonen som tilsier bruk av nasjonalt coronasertifikat. De understreker likevel at det av beredskapshensyn er nødvendig å åpne for bruk av coronasertifikat fremover, ikke minst ved eventuelle behov for nye innreisetiltak.

Det er dessuten flere land i Europa som krever coronasertifikat, og en forlengelse vil derfor også være viktig for at nordmenn skal kunne reise fritt i EU.

31/12-21

Pandemien bølger fortsatt frem og tilbake, og de forskjellige lands forholdsregler endres i takt med dette. Dersom du planlegger en pilegrimsvandring i Spania, sjekk inn-og utreiseregler både for Spania og Norge (og eventuelle land du tenker å mellomlande i), og ikke minst: sjekk hva reiseforsikringen din dekker. Ha også et romslig budgett, og en alternativ plan, i tilfelle det skulle bli smitteøkning igjen, som medfører lokale eller nasjonale restriksjoner.

For oppdaterte opplysninger, se reiseinformasjon på www.regjeringen.no.