Via Augusta

Nå har Jakobskontoret i Trondheim produsert enda en grei guidebok for en av Spanias mange pilegrimsveier. Denne gangen handler det om pilegrimsruten Via Augusta, og den er den sjette i rekken av vandrehefter fra forfatterne Bente Berg og Gunnar Hokstad.

Disse enkle, men informasjonsrike vandreheftene er alle bygd over samme lest og gir nyttig hjelp under vandringen, både med gode kart og enkle etappebeskrivelser. Det gjør at det går greit å planlegge dagens vandreetappe på forhånd. At heftene er lette og i et passelig format for lårlommen og dertil har et mykt vanntett plastomslag gjør dem godt egnet til å konsulteres underveis. Det er et stort pluss under selve vandringen.

Via Augusta, som denne boken handler om, starter i den gamle fønikiske havnebyen Cádiz på Costa de la Luz, Lyskysten, ikke langt fra Gibraltarstredet. Den er 179 km lang og går ganske rett nordover til byen Sevilla, som også er starten på den mere kjente pilegrimsruten Via de la Plata.

Underveis passerer Via Augusta gjennom flere historierike byer og landsbyer, blant annet Jerez de la Frontera, som er godt kjent for sine velsmakende sherryer, og gjennom småbyen El Puerto de Santa Maria. Denne byen har navn etter Columbus sitt skip, og er rangert som en av Spanias store tyrefekterbyer. Cádiz på sin side er betraktet som den dominerende karnevalbyen i landet.

Pilegrimsruten Via Augusta blir beskrevet som en lett og behagelig vei med mye vandring på stier og grusveier og at merkingen jevnt over er god, men det påpekes at man hele tiden må ha øynene med seg for å holde rett kurs. Det er lett å kunne bli lurt av gammel merking ved permanent, eller midlertidig, omlegging av traseen.

Boken gir ganske god informasjon om pilegrims- og turistkontorer langs ruten, og om adresse og telefonnummer til flere overnattingssteder underveis. I tillegg til Legenden om St. Jakob har den også med en kort beskrivelse av regionen Andalucia og de forskjellige byene man passerer gjennom.

DoSe