Den som går til St. Jakob og ikke går til Frelseren besøker tjeneren og glemmer Herren.

Camino El Salvador

Mange veier fører til Santiago de Compostela. Men enkelte veier fører bare til andre veier. Og noen av dem understreker den gamle påstanden: ”Veien er målet”. De er verdt en egen omtale.

Bente Berg og Gunnar Hokstad har gjort nettopp det – beskrevet en forbindelsesvei mellom flere av caminoene til Santiago, nemlig Camino Francés, Camino del Norte og Camino Primitivo. 

Dette er Frelserens vei - Camino El Salvador.

Camino El Salvador går fra León til Oviedo – eller motsatt! Lengden er 12 mil, og er et bra alternativ for dem som går Camino Francés og vil unngå køene mot Santiago. Da kan man i stedet svinge nordover fra León, og dermed får man med seg den gamle pilegrimsbyen Oviedo på kjøpet. Landskapet er vilt og spennende, og det er mange historiske kirker underveis.

Oviedo er en av Spanias eldste byer, og var hovedstad i kongedømmet Asturias i flere perioder. Byen var pilegrimsmål allerede før de angivelige levningene av St. Jakob fikk sitt hvilested. Da var allerede relikviene fra ulike kirker plassert i Catedral del Salvador i Oviedo, for at de ikke skulle falle i hendene på maurerne som hadde inntatt mesteparten av den iberiske halvøy.

Hvis man ønsker å gå videre til Santiago de Compostela fra Oviedo kan man altså velge Camino Primitivo som går i nesten direkte linje, eller Camino del Norte som følger den spanske nordkysten før den svinger inn i landet.

Alle gode ting er fire!
Dette er den fjerde guideboken som omhandler de mindre brukte pilegrimsveiene i Spania, og som er skrevet av Bente Berg og Gunnar Hokstad på Jakobskontoret i Trondheim. Boken har 7 kart med beskrivelser, tilpasset like mange dagsetapper. Lengden varierer en del, og gjør det mulig å slå sammen etappene hvis det er ønskelig. Boken har en grundig beskrivelse av severdigheter underveis, og likeså herberger, spisesteder og butikker.

ToBe