Camino Primitivo

Veiviser for Camino Primitivo - Fra Oviedo til Santiago.

Jakobskontoret i Trondheim har nå utgitt sin tredje guidebok for vandringer langs de mindre brukte rutene til Santiago de Compostela. Denne gangen gjelder det den eldste veien.

Jakobskontoret i Trondheim er verdens nordligste i sitt slag. De har tidligere utgitt en guide over ruten Via de la Plata, og en lignende guide for ruten fra Madrid; Camino de Madrid. I løpet av ett og et halvt år har de nå publisert en tredje guide; Fra Oviedo til Santiago, med tilførsel fra Villaviciosa.

Camino Primitivo er navn på den eldste ruten til Santiago, den som fører fra Oviedo til Santiago. Denne ruten er ikke mye brukt, men på Camino Primitivo finner en mye av den roen som en savner på mange av de andre travle pilegrimsrutene i Spania. Det er en slitsom rute, men den byr også på myke landskap med små landsbyer og vennlige mennesker.

Guideheftet gir en generell beskrivelse av Camino Primitivo og Jakobslegenden. Det gis en forklaring på hvordan heftet er bygd opp, her er er buss- og togopplysninger, litt om spanske spisevaner, religiøsitet og en oversikt over viktige nettsteder.

Her er forslag til supplerende guidebøker samt informasjon om de viktigste byene, kirker og klostre. Guiden har også forslag til pakkeliste - noen viktige spanske ord er likeens tatt med. Veiruten er godt tegnet inn, kilometerne mellom de vesentligste caminopunktene er angitt på kartbladene.

Nok en gang synes jeg våre venner i Trondheim har produsert en fin og viktig guidebok, den veier lite, er hendig og brukervennlig. Kartene er lettleste, og bildene er personlige. Her har vi nok engang et godt eksempel på hvor viktig det er at folk med egenerfaring produserer guidebøker.

Redaksjonen på Jakobskontoret i Trondheim er et lysende eksempel på hvordan man bør drive pilegrimsarbeide her hjemme: Lavmælt, hardt arbeidende frontes pilegrimssaken på en måte som mange vandrere har glede av.

Jeg gleder meg allerede til å anmelde forfatternes neste guidebok!

Eivind Luthen