Via de la Plata

Jakobskontoret i Trondheim har i samarbeid med den erfarne Spaniavandrer Liv Marie Lersch utgitt et vandrehefte for Via de la Plata, det vil si pilegrimsveien til Santiago de Compostela fra syd

Camino Francés er i ferd med å bli ”overbefolket”, og stadig flere ønsker å ”oppdage” – og vandre – de andre pilegrimsveiene i Spania. Da er Via de la Plata et bra alternativ.

Via de la Plata var en gammel romersk vei som startet i Sevilla og gikk til Oviedo ved nordkysten av Spania. Pilegrimsveien følger denne gamle veien de første 600 km frem til Granja de Moreruela. Her kan man velge å fortsette den gamle la Plata-veien til Astorga og følge Camino Francés videre eller ta inn på Camino Sanabrés nordvestover til Santiago.

Jakobskontorets veiviser for Via de la Plata er således et viktig tilskudd til de guidebøker som allerede finnes, og ikke minst, den er norsk! Denne guideboken dekker en meget viktig strekning, og er et godt verktøy for den som vil vandre Plata’n. Veiviseren har et hendig format; den er i A5-format, og går derfor lett ned i buksens sidelomme. Den er innbundet i et mykt plastomslag, og tåler derfor fuktighet, enten dette er regn eller svette.
 
Veiviseren inneholder det vesentligste man trenger: nemlig kart, veibeskrivelse og overnattingssteder. I tillegg får man en betraktning om Via de la Plata, Jakobslegenden, en god del interessant faktastoff om steder underveis (som gir en lyst til å vite mer), og mange flotte fotografier. Dessuten et forslag til pakkeliste, og – ikke minst – en ordliste med flere ord man kan få bruk for når man ikke behersker spansk selv. Jakobskontoret har fått flere positive tilbakemeldinger på ordlisten sin fra førstegangsvandrere i Spania!