Churros og sjokolade

Dette er for mange spanjoler en tradisjonell frokost, og også en formiddagsrett. Enkelte steder kan man se folk kjøpe store poser med nystekte churros, og ta med hjem til familiens formiddagsmåltid.

I Laredo (på Camino del Norte) fant vi en churrosbod. Det ga en ekstra dimensjon til vandringen å gå langs strandpromenaden sent på kvelden, se utover det nattsvarte havet, lytte til rockekonserten like ved, og nyte varme nystekte churrros. Begrepet "fløyelsmyke netter" fikk den gang en ny betydning!

Churros

1 kopp hvetemel
¼ ts bakepulver
1 kopp vann
1 ss. vegetabilsk olje
1 klype salt
1 ts sukker

Olje til fritering
Sukker til dryss

Varm opp oljen til fritering.

Kok opp vann, olje, salt og sukker, og rør til sukkeret er smeltet. Rør sammen hvetemel og bakepulver. Hell det kokende vannet langsomt over i hvetemelet, og rør hele tiden, så det ikke klumper seg.

Ha røren over i en kakesprøyte med stjernemunnstykke. Press forsiktig ut lengder på ca. 10 cm. ned i den varme oljen, og stek dem gyldenbrune. Legg churrosene over på et tørkepapir så overflødig olje renner av. Dryss over sukker, og server mens de er varme.

Sjokolade

100 g sjokolade med minst 70 % kakao
6 dl. helmelk
120 g. sukker
3 ½ ss. maizenamel
1 ts. vaniljeessens
1 klype salt

Smelt sjokoladen i melken i en tykkbunnet gryte under konstant omrøring. Tilsett sukker, og fortsett å røre til det er oppløst.

Ha maizena i en liten bolle, og lag en grop i midten. Tilsett ca. 2 ss. av den varme sjokolade. Rør forsiktig sammen til det blir en tykk, glatt, klumpefri pasta. Rør inn ytterligere 2 ss. sjokolade. Rør all maizenablandingen inn i gryten. Varm langsomt opp under omrøring. Kok opp, og fortsett å røre til sjokoladen tykner. Hell sjokoladen i store kopper, og server.