Camino Francés

Camino Francés er den av pilegrimsveiene som går gjennom nordspania over den store høysletten, meseta, fra Pyreneene i øst til Galicia i vest. Det er ca.780 km. fra St. Jean Pied de Port på fransk side av grensen, til disippelen St. Jakobs grav i Santiago de Compostela, som er målet for pilegrimsvandringen.

Avhengig av hvor lange dagsetapper man vandrer og hvor meget tid man vil bruke på alle de flotte severdighetene som ligger på veien, er det ikke uvanlig å bruke rundt fem uker på den spanske delen av denne ruten.

I dag er det faktisk blitt mulig å starte i Norge og gå gjennom Sverige, ta ferge over til Danmark for å følge den danske Hærveien gjennom Jylland, så følge de tyske rutene sydover til Strasbourg i Frankrike, fortsette videre syd til Le Puy. Denne byen er et tradisjonelt startsted for "langvandrere" til Santiago som ikke har tid til å begynne ved sin egen ytterdør, men flere og flere mellomeuropeere, som har tid til det, velger å gå hjemmefra. Det er ikke uvanlig å møte hollendere, belgiere og franskmenn, noen tyskere, sveitsere og dansker slenger også med, som etter å ha blitt pensjonister, eller har fått mere tid til disposisjon, prioriterer en lang sommer på å gå "hele caminoen".

Camino Francés er for nordmenn den mest kjente pilegrimsruten i Spania, og er for de fleste den man tenker på når man snakker om "caminoen". Det er også den av rutene som har den beste infrastrukturen og er den mest benyttede. Det er godt med herberger, hostaler og hoteller, så normalt er det greit å skaffe seg tak over hodet, men i den spansk-franske ferietiden juli- august kan det være topper som gjør at man kanskje må velge andre steder enn først tenkt.

I Spania er det ikke mulig å bestille plass på de offentlige herbergene, så flere velger å bestille på private herberger og hoteller når man merker at det er trangt om plassen. Noen ønsker også et avbrekk fra sovesal- og dusjkø-livet.

Spisesteder er det derimot ingen mangel på, og orker man å gå noen meter unna de nærmeste stedene og finner tavernaer hvor lokalbefolkningen spiser så er maten faktisk enda bedre og ofte rimeligere enn de pilegrimsmenyene som serveres rett utenfor pilegrimsherbergene.

I år 2015 var det 172.000 pilegrimer, 65% av den totale pilegrimsflokken, som benyttet denne veien. Den nest mest benyttede ruten er den portugisiske veien, som er en sammensmelting av veier fra flere mulige startsteder i Portugal. Den ble benyttet av 43.000 pilegrimer som bare er 15% av de 262.450 personer som ankom Santiago i 2015.

Flere av oss mener at dette er den beste og tryggeste pilegrimsveien å starte sine pilegrimsvandringer på, da den som nevnt er godt utbygd og merket, og det er mange andre vandrere å bli kjent med. Dette gir trygghet når man er ny og uerfaren. Senere, når man blir bitt av basillen, kan det være godt å gå på mere stille veier. Og det er ingen mangel på andre flotte pilegrimsveier i Spania eller ellers i Europa å velge mellom.

Denne pilegrimsveien går gjennom flere forskjellige autonome regioner, fra Navarra i øst og videre vestover gjennom Rioja, Castilla y León til Galicia i vest, og den passerer gjennom forskjellige typer landskap og interessante byer. Landskapene veksler fra fjellterreng til enorme kornåkrer til beiteland for kveg og småfe til store furuskoger og videre til bugnende vinranker i Riojaregionen og til småbruk for melk og grønnsakproduksjon.

De største av de byene vi besøker er i rekkefølge Pamplona, Logroño, Santo Domingo de la Calzada, Burgos, León og Ponferrada før man omsider ankommer Santiago de Compostela. Mellom alle disse kulturrike storbyene er det tett i tett med småbyer, landsbyer og tettsteder som også har sine kulturopplevelser å by på i form av kirker, museer, slott og borger. Historiske ruiner fra bla. a. romertiden er det også mange av.

For å få pilegrimsdiplomet, Compostelaen, utskrevet på pilegrimskontoret ved katedralen, må man bevise at man har gått de siste 10 milene inn til Santiago. Hvor langt man ellers har gått spiller ingen rolle, men de siste 100 km. inn til helligdommen må tilbakelegges til fots eller til hest, eller 200 km. på sykkel. Dette gjøres ved å ha et pilegrimspass som stemples to ganger om dagen, med sted og dato, på overnattings- og spisesteder langs veien. Dette gjør at byen Sarria som ligger 11 mil før Santiago er et populært startsted. Dit går det både buss og tog.

Fra Santiago går det både tog, buss og fly til Madrid og de andre hovedbyene i Spania, samt til utlandet, med tanke på hjemreisen.

Buen Camino.