Camino de Madrid

Camino de Madrid er den relativt nyåpnede pilegrimsveien som går fra Madrid i nordvestlig retning til den slutter seg til den mere kjente Camino Francés i byen Sahagún etter en strekning på ca. 321 km, og følger denne videre fram til Santiago de Compostela i Galicia.

Veien er godt merket med gule piler, her som ellers i Spania, og merkingen vedlikeholdes av pilegrimsforeningen Amigos de los Caminos de Santiago de Madrid.

Camino de Madrid har aldri vært en "hovedpilegrimsvei", men det er historisk dokumentert at mange pilegrimer brukte denne ruten. Det viser seg etterhvert at de aller fleste spanske ferdselsårene også er gamle pilegrimsruter. Søkende mennesker på vei til Santiago fulgte de veiene som var i bruk, både på grunn av infrastrukturen og for sikkerheten sin del, da samfunnet på den tiden ikke var så trygt som nå. I dag er den ganske praktisk da Madrid er et greit startsted for nordmenn da den har rask og god flyforbindelse fra flere norske byer, ofte også rimelige priser.

Da denne pilegrimsruten enda ikke har fått så veldig stort besøk av vandrere er den ikke komplett utbygd med pilegrimsherberger, så man må skifte mellom herberger, hostaler og hoteller, uten at dette skaper problemer. Turistinformasjonskontorene i de byene man passerer gjennom er stort sett godt informert og gir god hjelp. Guidebøker med veibeskrivelser og henvisning til overnattingsmuligheter er også å få kjøpt, både her heime og i Spania. Fordi det enda ikke er så stort antall pilegrimer som går Camino de Madrid har man ikke det samme presset på seg for å nå fram til herbergene før de er fylt opp, og man kan også ha fred og ro til sine egne tanker og betraktninger. Men det er ikke en ensom rute da den går gjennom områder med mange tettsteder og landsbyer. Man er sjelden langt fra folk om en skulle trenge assistanse eller ønske seg en kopp kaffe.

Mesteparten av de 321 km går på stier og kjerreveier gjennom furuskoger og dyrket mark i ganske flatt terreng etter at man ganske tidlig på vandringen har passert fjellkjeden Sierra de Guadarrama. Den har en bratt stigning på ca. 650 m gjennom passet Puerto de Fuenfria og nedstigningen på den andre siden går i behagelig skogsterreng langs en gammel romersk ferdselsåre. Fortsatt kan man se rester etter de gamle vakttårnene. Etter dette er det bare små høydeforskjeller som utfordrer og veien følger flere steder de gamle kvegdriverrutene. Vandreveien går også gjennom flere interessante byer og tettsteder.

 Den aller største og mest innholdsrike byen er startstedet Madrid som har en befolkning på over 3,3 millioner mennesker. Den er full av berømte museer for kunst og historie. Her kan raskt nevnes kunstmuseene Prado og Reina Sofia. Byen vrimler også av tapasbarer og restauranter som serverer retter fra alle de spanske regionkjøkkene, samt fra resten av verden. Selve startstedet er ved Jakobskirken i sentrum av Madrid, og man kan velge å ta tunellbanen ut til forstaden Fuencarral hvor pilegrimsvegen forlater storbyen, eller bruke en vandredag på å bli litt kjent med Madrid.

Etter et par dagsmarsjer kommer vandreren til småbyen Manzanares el Real som har den fantastisk flotte restaurerte slottsborgen til adelsfamilien Mendoza. Mesteparten av borgen er brakt tilbake til den tiden da den også var kongelig sommerresidens. Originalmøbler, gobeliner og flotte klesdrakter er på utlån fra nasjonalmuseet.

Den neste viktige byen man får gleden av å besøke er Segovia. Det er en by på 54.600 innbyggere og er kommet på verdensarvlisten med bla. a. en flott gotisk katedral, en romersk intakt aquadukt på 800 meter og 170 buer, laget av 25.000 granittblokker, og et spetakulært slottsanlegg som påstås å være forbildet for Walt Disneys eventyrslott.

Noen dager senere, litt avhengig av hvor travelt man har det, kommer man til byen Coca, hvor den romerske keiseren Theodosius ble født. En av attraksjonene i Coca er den imponerende røde mursteinsfestningen med elegante tårn og spir i gotisk-mudéjar stil.

Veien passerer senere gjennom småbyen Simancas hvorfra det er lokalbussforbindelse til den gamle hovedstaden Valladolid. Der ble Dronning Isabella I av Castilla  og Kong Ferdinand av Aragon gift i 1469 og de regjerte derfra. De er kjente som De Katolske Monarkene, en ærestittel de etter sigende fikk av Paven som takk for god støtte. Etter en bybrann i 1561 ble hovedstaden flyttet til Madrid.

Medina de Rioseco er en ny spennende by man kommer til. Den er senteret i det store landområdet Tierra de Campo som domineres av sauedrift og kornproduksjon. Santiagokirken i Medina er kjent for sine malerier om St. Jakobs liv og virke i Spania.

I småbyen Sahagun med ca. 2.500 innbyggere får vi kontakt med Camino Francés som vi fra nå av følger videre på vår vei mot Santiago. Byen oppsto opprinnelig rundt et større nonnekloster for benedictinere, som i sommermånedene fortsatt driver et pilegrimsherberge i Monasterio de Santa Cruz.

Det slettelandet vi har gått over etter å ha passert den store fjellkjeden i starten på vandringen er en del av den store nordspanske Meseta, høysletten som dekker landet ifra Pyrenene i øst til de galiciske fjellene i vest. Den dekker deler av regionene Navarra, Rioja og Castilla y Leon og er i øst dekket av store furuskoger, hvor tømmerdrift og soppsanking er viktige deler av økonomien, og i vest dominert av enorme kornåkre og beitemarker, hvor gjeterne ved hjelp av sine velldresserte hunder holder styr på sine saueflokker. Det er for mange rovdyr i Spania til at dyrene får beite alene uten oppsyn.

Som en konklusjon vil en si at Camino de Madrid er en flott og stort sett lettvandret pilegrimsvei som gir en bred opplevelse av Spania, og den inneholder mange åndelige og kulturelle opplevelser for den som søker det. De mange velsmakende tradisjonelle matrettene man stifter bekjentskap med blir ofte vandredagens høydepunkt. Det er foreløpig ikke så mange vandrere som befinner seg på denne ruta slik at en også kan finne «freden og roden» når man har gått seg varm etter noen dager. En ting å verdsette er at det her er lite eller ingen forstyrrende biltrafikk og forurensende industribyer.

Camino Madrid er vel verd noen dager!

Buen Camino!